Ga naar de inhoud

Tijd voor een kleine soepmeditatie

Zo maken we onze Khao soi

Khao soi

Khao soi betekent letterlijk ‘cut rice’. De soep heet zo omdat de
noedels die in deze maaltijdsoep worden gegeten oorspronkelijk met
een schaar boven de pan of kom werden geknipt. Khao soi is
afkomstig uit het grensgebied tussen Thailand, Birma en Laos en
bevat invloeden uit al die landen. Het is dan ook een explosie van
smaken, variërend van pittig tot zacht en van zoet tot zuur. Het stuitert
alle kanten op! Ik maak deze soep altijd op heel traditionele wijze:
met een vijzel. Van dat proces geniet ik minstens
zoveel als van de soep zelf. Maar met een keukenmachine werkt het
ook prima.

Voor circa 1 liter soep

  • 175 g sjalotten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 10 g verse gemberwortel
  • 6 g verse geelwortel
  • 4 tenen knoflook
  • 7 g rode chilipeper
  • 10 g Engels kerriepoeder
  • 1 bolletje Chinese kruidnagel (cha ko)
  • 10 g zout
  • 2 g gemalen cayennepeper
  • 1 pot groente-knoflookbouillon van Kleinstesoepfabriek
  • 2 dl kokosmelk
  • 40 g santen
  • brede noedels: naar smaak
  • chilivlokken op olie: naar smaak
  • gemarineerde mosterdkool (pickled mustard sour), naar smaak

De ingrediënten voor dit gerecht zijn te koop bij de Aziatische
supermarkten en de toko.

Voor niet vegetariërs

Niet-vegetariërs kunnen als ze willen gebakken kippendijen of
drumsticks toevoegen.

Recept

  • Snipper de sjalotten. Verhit de olie in een soeppan en smoor de
    sjalotten op laag vuur langzaam gaar.
  • Ontdoe gember, geelwortel en knoflook van schillen of vliesjes,
    verwijder het steeltje van de chilipeper en verwijder de zaadjes (die
    voelen niet aangenaam in de mond), verwijder de zaadlijsten (voor een
    mild resultaat) of laat ze zitten (voor een scherper gerecht).
  • Vijzel alles tot een gladde pasta (je kunt de ingrediënten ook in een blender of keukenmachine pureren).
  • Wrijf de puree daarna nog kort in een vijzel met een stamper voor meer aroma.
  • Voeg kerrie, kruidnagel, zout en cayennepeper toe.
  • Roer de currypasta door de sjalotten in de pan en verhit hem goed.
    Voeg de bouillon, kokosmelk en santen toe en laat de saus kort
    doorkoken. Nu is de basis klaar!
  • Roer vlak voor het opdienen gekookte noedels, chilivlokken met olie
    en mosterdkool door de currysoep.

Word gratis Kleinstesoep-fan

Ontdek onze nieuwste soepen, krijg gratis exclusieve Fanspullen en de beste biologische recepten.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Fanmail

Ontdek onze 25 andere soepen

Alleen te bestellen op onze website

Kies je aantal potten:

Kies je aantal potten:

4,99/ Pot

Een kijkje in de keuken

Over ons

Door bijzondere recepten, smaakvolle fairtrade en biologische ingrediënten en aandachtige productie, ontstaat een product waarmee we mensen blij maken en verwarmen via de smaak. Hierdoor zijn we met elkaar verbonden.

De producten en hun verpakking zijn duurzaam. Innovaties zijn gericht op maximale vernieuwing en houdbaarheid.

Over Kleinstesoepfabriek
Bone broth potten