No products in the cart.

Bombay sweet ’n sour

Net zoals de meeste van mijn Indiase soepen kreeg ik ook voor deze sweet ’n sour-soep het recept van Sumitra Naren. De masala die zij hiervoor gebruikt heet gujju-masala Bombay, en het oorspronkelijke recept heet khati dal. De verfrissende zoetzure combinatie van suiker en citroen maken deze soep exotisch en spannend. Hij is ontzettend lekker bij heet weer. In tegenstelling tot wat je verwacht, werkt hij heerlijk verkoelend. Oorspronkelijk wordt deze soep op smaak gebracht met ghee (Indiase geklaarde boter). Maar de echte smaak komt natuurlijk van de masala. Verder kun je naar hartelust versgeperst citroensap en fijngesneden koriander toevoegen. Een goede rijst erbij kan ook. En als je nog wat chutney en papadums (en eventueel wat groente, vlees of vis) erbij doet heb je in een handomdraai een smakelijke curry.

Ingrediënten

Voor circa 2½ liter soep

  • 350 g rode linzen (kathi dal)
  • 2 liter water 
  • 1 groen chilipepertje
  • 20 g ghee (Indiase geklaarde boter)
  • 70 g oersuiker (jaggery)
  • 12 g zeezout 
  • citroensap of zuremangopoeder (amchur)
  • bladkoriander naar wens (ca. 10 g)

Voor de droge gujju-masala bombay

  • 1 g gemalen komijnzaad (zeera)
  • 5 g gemalen korianderzaad (dhania)
  • 0,01 g kruidnagelpoeder (een zeer klein mespuntje) 
  • 0,1 g kaneelpoeder (darchini)
  • 0,1 g gemalen venkelzaad (sonf)
  • 0,1 g ajowanzaad
  • 4 g gemalen kurkuma (haldi)
  • 4 g zout

Voor de smaakolie met zaadjes 

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 g heel venkelzaad 
  • 1 g heel komijnzaad 
  • 2 g mosterdzaad

Werkwijze

• De belangrijkste bereidingen zijn de masala en de smaakolie.

Rooster alle specerijen voor de droge gujju-masala zachtjes in een koekepan of de warme oven tot ze knapperig zijn. Ze worden daarna gemalen in een specerijenmolen, of in een vijzel met stamper, of in een koffiemolen die ongebruikt in de kast staat. Heb je dit alles niet, dan kun je het mengsel samenstellen uit al gemalen specerijen! Dan ontbreekt echter de lol van het roosteren en de Verre Oosterse aroma’s die door je keuken zweven (en de extra smaak in de curry).

Meng de specerijen voor de gujju-masala met elkaar en het zout.

• Voor de smaakolie met zaadjes (die je ook in grotere hoeveelheden kunt maken en gewoon in een oud soeppotje kunt bewaren en combineren voor in andere Indiase gerechten), verhit je de zonnebloemolie tot 180 °C. Voeg als het zover is (nog voor er hete damp afkomt) in een keer venkel- en komijnzaad toe, en als laatste het mosterdzaad, neem de pan direct van het vuur als de zaden opbruisen en blijf een tijdje roeren zodat het mengsel afkoelt.

Een heerlijke geur van de gefrituurde zaadjes vult dan de keuken. De zaadjes geven een knapperig gevoel tussen de tanden en een hartige smaak aan de soep.

• Doe de gewassen linzen in een grote pan, overgiet ze ruim met het koude water en breng ze aan de kook. Laat de linzen in 20-30 minuten gaar worden. 

• Maak de chilipeper schoon, verwijder de zaadjes en laat naar smaak de zaadlijsten erin (voor een scherper resultaat). Verhit de ghee in een andere pan en fruit de chilipeper. Voeg de gujju-masala toe en bak deze niet te lang; roer door de gekookte paplinzen. Doe er suiker, zout en citroensap of zuremangopoeder bij (van het merk TRS Asia’s finest), te koop in winkels met Aziatische producten of via internet. 

• Roer de smaakolie erdoor, verwarm de soep kort en garneer met de verse bladkoriander.

Voor de garnering

De soep kan wat ingedikt ook als saus (curry) gegeten worden, met wat extra ghee en extra citroensap.

Geef er dan een goede basmatirijst, chutney en naanbrood uit de tandoorioven en een groente-, vlees- of viscurry naar keuze bij. 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us