No products in the cart.

Farro funghi

In Italië was het tot voor kort gebruikelijk dat contadini (boeren) in dienst van een landheer werkten. Het analfabetisme was groot waardoor velen van hen afhankelijk waren van lieden die konden lezen en schrijven. Pas rond 1960 werd deze boeren het alfabet bijgebracht en leerden ze rekenen. Hierdoor konden ze breken met hun vaak onbetrouwbare ‘heren’ en voor zichzelf gaan werken. Veel van de noeste arbeiders die we tegenwoordig de Italiaanse akkers zien bewerken, zijn nog van die ex-lijfeigenen. En hoewel er veel aan hun situatie is veranderd, eten ze nog steeds dezelfde soep: de farro funghi. Tijdens de wintermaanden trekken ze de bossen in op zoek naar porcini en andere paddestoelen. Ze trekken hiervan samen met wat spelt van de oogst een krachtige en voedzame soep van. De farro funghi van de Kleinste Soepfabriekis gebaseerd op de soep van deze contadini. Eet hem net als de Italianen met oud brood en eventueel wat kaas. De spelt die ik gebruik komt van het speltproject in Pieterburen. Hij is voor iedereen te koop in Feerwerd bij de molen. Het is echte honderd procent oerspelt, prachtig gemalen. Als dat te ver voor je is, kun je ook speltmeel of -korrels kopen bij natuurvoedingswinkels, of als farro bij sommige Italiaanse delicatessenzaak.

Ingrediënten

Voor circa 2 liter soep

  • 150 g speltkorrels (farro)
  • 300 g uien
  • 250 g (kastanje)champignons
  • 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood (ceps of funghi porcini)
  • olijfolie
  • 1,7 liter paddestoelenbouillon (vers getrokken van de steeltjes of van een bouillontablet)

Werkwijze

• Doe de speltkorrels in een grote pan, overgiet ze met kokend water en breng ze aan de kook; kook de speltkorrels in 1½ uur gaar. 

• Pel intussen de uien en snipper ze fijn. Veeg de kastanjechampignons schoon met vochtig keukenpapier, verwijder het voetje en hak de champignons fijn. Week het eekhoorntjesbrood 10 minuten in heet water tot ze gezwollen zijn, laat ze uitlekken (vang het weekvocht op) en hak ze fijn.

• Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de uien onder regelmatig roeren tot ze donker goudbruin zijn en heerlijk geuren. Voeg de champignons en het eekhoorntjesbrood toe en bak alles zachtjes tot de paddestoelen gaar zijn. Roer de speltkorrels en paddestoelenbouillon erdoor en laat de soep nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us