Thaise soep
Het zou me niets verbazen als de Thai het fenomeen soep hebben uitgevonden. De soepen die uit hun keuken komen zijn namelijk de meest verfijnde en geraffineerde die ik ken. Uitgesproken smaken als zoet, zuur, zout en umami worden hier samengesmolten tot een uitgebalanceerde eenheid. Er is er niet eentje die vecht om de voorgrond. Alle krachtpatsers netjes in het gelid. En dat proef je, want ondanks de enorme kracht die er in deze soep zit, is hij ook zeer rustgevend. Je zou kunnen zeggen ‘zen’, als je bij het Aziatische wilt blijven. Heel Thailand is er in vertegenwoordigd: ansjovis uit de zee voor de nam pla (vissaus), paddenstoelen uit het bos, kokosmelk uit de kokospalm en de frisheid van de alom vertegenwoordigde limoen en citroengras. Voor de garnering worden aromatische kruiden als bladkoriander en Thais basilicum gebruikt. Mmmmm Deze tom ka is gebaseerd op de tom ka kai (met kip) die Jonnie Boer in zijn restaurant De Librije serveert. Voor zijn bouillon – die echt extreem vol van smaak is – gebruikt hij zomaar dertig kilo kip. Je moet maar durven.
Ingrediënten
Voor circa 2½ liter soep
- 2 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- verse gemberwortel (khing)
- 1 rode chilipeper
- minstens 30 g citroengras (ta-khrai)
- een paar citroenblaadjes (bai makrut) (eerst even aan ruiken: mmm)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1½ liter bouillon, kan van kip, groenten, krab of garnalen zijn
- ½ liter kokosmelk
- 1 pakje van 95 g santen (creamed coconut)
- ¼ dl Thaise vissaus (nam pla) of naar wens
- sap van 2 citroenen of liever van 3 limoentjes
- beetje (palm)suiker, zo’n 15 g
- 5 g zeezout
- naar smaak: korianderblad, fijngesneden
Werkwijze
• Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook, schil de gemberwortel, rasp hem, of snijd de gemberwortel fijn en wrijf hem in een vijzel met een stamper tot puree. Verwijder het steeltje van de chilipeper, snijd de peper over de lengte doormidden en verwijder de zaadjes (die voelen onaangenaam als ze tussen de tanden komen), laat de zaadlijsten erin (voor een goed pittig resultaat) of haal ze eruit (voor een mildere soep) en snijd de peper fijn. Snijd het droge deel van het citroengras af en kneus de stengel met de platte kant van een koksmes. Kneus de citroenblaadjes zodat het heerlijke aroma vrijkomt.
• Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en smoor de sjalotjes tot ze glazig zijn; laat ze niet kleuren. Voeg de knoflook, gember en chilipeper toe en bak alles tot het flink geurt. Roer de bouillon, kokosmelk en santen erdoor, gevolgd door vissaus, citroenblad en citroengras en laat de soep minstens 15 minuten zachtjes pruttelen.
• Breng op smaak met citroen- of limoensap en eventueel een dotje bladkoriander.
Een enkeltje Thailand op de tong!
Voor de garnering
Je kunt citroengras en citroenblad voor het opdienen uit de soep vissen, maar de Thai laten ze meestal zitten en laten ze na het eten van de soep in de kom achter!

Leave a comment