Pure tomatensoep
PURE TOMATENSOEP
In 2006 belde designbureau Thonik uit Amsterdam mij met de vraag of ik samen met de inmiddels overleden Johannes van Dam een tomatensoep wilde maken. Hij was bestemd voor de Socialistische Partij (SP) die deze soep tijdens het campagnevoeren uitdeelde op straat.
Nadat Van Dam eerst mijn eigen KSF-tomatensoep had afgekeurd (‘Een tomatensoep mag nóóit suiker bevatten!’) kwamen we voor een nieuw ‘ontwerp’ samen in een mooie keuken. Daar beschreef hij op lyrische wijze het geheim van zijn tomatensoep: overrijpe, biologische tomaten en uiterst langzaam gefruite uien. Soms liet hij de uien wel zes uur (!) pruttelen om ze op smaak te laten komen. Hij doceerde dat de inuline uit het uitje zich tijdens dat proces omzet in fructose waardoor de soep een natuurlijk zoete smaak kreeg.
Uiteraard nam ik al die kennis nauwkeurig op in een aantekenboekje en ben daar meteen de volgende dag mee aan de slag gegaan. Het resultaat stuurde ik op naar Johannes en Thonik en de eerste versie werd meteen goedgekeurd. Blij met al die wijsheid maak ik deze soep tot op de dag van vandaag. Het is dan ook beslist een van onze ‘hardlopers’. De SP eet hem overigens ook nog steeds.
Ingrediënten
Voor circa 2 liter
- 400 g biologische gele uien
- een royale scheut olijfolie
- een beetje gemalen lavaswortel
- een draai zwarte peper
- 18 g zeezout
- 1½ liter biologische passata di pomodoro
- bladselderij
- Voeg nu de specerijen, zout en passata toe. Breng aan de kook en verdun de soep eventueel met een beetje water en roer de gesneden bladselderij erdoor.
Werkwijze
• Pel de uien en snijd ze fijn. Verhit de olijfolie in een dikwandige pan, doe de uien erin en fruit ze langdurig in de gesloten pan op heel laag vuur, zorg dat de temperatuur niet boven 100 °C komt. Je kunt dit ook op een petroleumstel doen. Je kunt stoppen met roeren als de uien onder een laagje vocht staan. Het fruiten kan wel 6-8 uur duren, tot de uien goudbruin, zacht, geurig en natuurlijk zoet zijn.
• Voeg nu de specerijen, zout en passata toe. Breng aan de kook en verdun de soep eventueel met een beetje water en roer de gesneden bladselderij erdoor.
Voor de garnering
Liefhebbers garneren de soep met room of een extra scheut goede olijfolie, en eten er geroosterde, handgesneden stukken boerenbrood met gezouten boter bij, of overrijpe tomaten, knoflook en een beetje platte peterselie.
Zonder water is het ook een goede basis voor een tomatensaus, garneer dan met knoflook, oregano en selderij.

Leave a comment