Geen producten in de winkelmand

Zongedroogde tomatenpesto met pijnboompitten

Op de markt in Duitsland was deze pesto een hardloper die ik bijna elke week maakte. Dit was nog voordat de pesto rosso bekend werd in Nederland. Het recept had ik gekregen van biologische groothandel Rapunzel, die destijds de basisgrondstof ‘biologische zongedroogde en gemarineerde tomaten op olie’ verkocht. De huidige versie is geëvolueerd in de zes jaar dat ik deze maakte, het belangrijkste is de kwaliteit van de tomaten (vooral niet te zout!).

Ingrediënten

Voor circa 100 gram pesto

  • 50 g gedroogde tomaten
  • 12 g knoflook
  • 50 g basilicum, vers of diepvries
  • 1½ dl goede olijfolie 
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • krap 1 eetlepel appelazijn
  • 12 g overjarige kaas
  • een snufje zeezout
  • ½ theelepel klaverhoning
  • een draai zwarte peper
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • 7 g tomatenpoeder

Werkwijze

• Spoel de gedroogde tomaten eerst met koud water zodat het meeste zout eraf is. Snijd de tomaten fijn, haal de vliesjes van de knoflook en maal beide in een keukenblender of in een kleine worstmolen, die geeft een mooiere structuur, (je kunt deze nog tweedehands vinden van Moulinex). Voeg al malend basilicum toe, geleidelijk gevolgd door de olie. Schep de pesto in een kom en breng op smaak met appelazijn, kaas, zeezout, honing, peper, paprikapoeder en tomatenpoeder. Meng de pijnboompitten erdoor.

Voor de garnering

De truc is om de pesto twee keer te malen (doe dit voor je de pijnboompitten toevoegt.). Zet hem dan een nacht in de koelkast zodat de smaken de tijd hebben om in te trekken.

Je kunt als je niet zo van olijfolie houdt, een deel ervan door zonnebloemolie vervangen.

Natuurlijk is het slimmer en feestelijker om meteen een grotere hoeveelheid te maken; ik heb nog nooit meegemaakt dat de pesto beschimmelde: zorg voor een laagje olie op de pesto, of vries hem in.

Klassiek: een theelepeltje of meer op al dente gekookte pasta; pesto op zich met een extra scheut olijfolie en oude of Parmezaanse kaas als voorgerecht. Als smaakmaker gemengd door een ovengerecht of als vulling in groenten, of op brood.

Ik ken iemand die deze pesto rosso overal op smeerde en deze ‘fataal voor zijn portemonnee’ noemde!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naar Boven
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us