No products in the cart.

Shawrbat adas bi thoom wa kammoon

Voor mij was de kennismaking met de Rumi en Nabali olijfoliën van Canaan Fairtrade een openbaring. Ik gebruikte tot die tijd voornamelijk Italiaanse olijfoliën, maar deze nieuwe rassen uit het Midden-Oosten hadden een geheel nieuw timbre en een totaal andere smaak. Canaan Fairtrade perst zijn olie onder zeer lage temperaturen. En dat resulteert in een prachtige superzachte kwaliteit. Het recept voor de soep kreeg ik van enthousiaste buyers van Canaan. Het komt uit Amerika waar moeders uit het Midden-Oosten de olijfoliesoep voor hun kinderen maken. Maar ook in het Midden-Oosten zelf eten zowel de Palestijnen als de Israëliërs deze bijzondere soep. Politiek gezien mogen ze dan elkaars tegenstanders zijn, op culinair gebied vormen ze een heerlijke eenheid. Salaam … sjalom!

Ingrediënten

Voor circa 2½ liter soep

  • 120 g rode splitlinzen
  • 1¾ liter water 
  • 100 g ui 
  • 4 teentjes knoflook (ca. 20 g)
  • 200 g aardappels
  • zonnebloemolie 
  • 15-30 g gemalen komijnzaad 
  • een snufje chilipeper 
  • 120 g tomatenpuree, geconcentreerd
  • 15 g zeezout
  • een draai zwarte peper
  • aardappelzetmeel
  • ¾ dl olijfolie (ja lekker veel, dat maakt de soep zo soepel)
  • bosje koriander of bladselderij

Werkwijze

• Was de rode splitlinzen. Breng het water in een grote pan aan de kook en kook de linzen hierin tot ze uit elkaar vallen (je ziet dit doordat de linzen het water beginnen te binden).

• Pel en snipper intussen de ui en de knoflook, schil de aardappels en snijd ze in blokjes. 

• Verhit in een tweede pan een scheutje zonnebloemolie en smoor ui en knoflook zachtjes tot de ui glazig is. Voeg na een minuut of acht komijn en chilipeper toe en smoor alles nog zachtjes 2 minuten zodat het heerlijk geurt. Roer de tomatenpuree door ui en knoflook en bak hem kort om hem te ontzuren. Doe de aardappelblokjes in de pan en breng de soep aan de kook, laat hem zachtjes koken tot de aardappel gaar is. 

• Breng de soep op smaak met zeezout en peper. Bind hem naar smaak met een klein beetje met water glad geroerd aardappelzetmeel en laat hem nog 1 minuut binden.

• Ik voeg als laatste de olijfolie toe, zodat je een heerlijk aroma in de keuken krijgt van de smeltende olijfolie, en bestrooi de soep met fijngesneden koriander of bladselderij.

Voor de garnering

Lekker met plat Turks brood, en een kneep citroensap, en voor de liefhebber extra olijfolie.

3 Comments

  • Maurice Dekkers

    Beste soep die een mens kan overkomen.

  • Anne

    Heb de soep al een paar keer gemaakt. Laatste keer met aardpeer in plaats van aardappel, en puylinzen in plaats van rode. Het blijft een geweldig recept!!!

  • L

    Deze soep gaat niet naar de maag maar rechtstreeks naar het hart

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us