Indische kippensoep
Soto is mijn eerste soepherinnering. Mijn moeder – die uit Indië kwam – maakte deze als we ziek waren geweest. Een lekkere lichte bouillon voor het aansterken. Ze verrijkte hem al naar gelang onze conditie, met witte gekookte rijst, gekookt kippenvlees, ei of een beetje taugé. Later kwam ik erachter dat er duizend-en-een versies bestaan van soto. Eigenlijk is het een echte maaltijdsoep. En iedereen vult hem naar eigen smaak. Gekookte witte rijst, gekookte noedels, gefruite uitjes, gekookt ei, citroen, kleine rode pepertjes, taugé, kippenvlees en ga zo maar door. Voeg naar hartelust toe en overgiet het geheel met de hete bouillon. Klaar! Selamat makan.
Ingrediënten
Voor circa 2½ liter soep
- 2 liter kippenbouillon
- 1 bolletje knoflook
- 3 stengels citroengras (sereh)
- 4 citroenblaadjes (djeroek poeroet)
- ½ vingerkootje gemberwortel (djahe)
- 1 pandanblad
Voor de vulling
- gekookte witte rijst
- gekookte aardappels
- gekookte noedels
- gefruite uitjes
- taugé, ontdaan van de groene vliesjes en de staartjes
- gekookte eieren
- bladkoriander
- rode chilipepertjes
- citroensap
Werkwijze
• Maak bouillon van de aangegeven ingrediënten volgens het recept voor Kippenbouillon à la Kleinstesoepfabriek.
• Giet de bouillon in een grote pan. Kneus de knoflook, het citroengras, de citroenblaadjes en de gemberwortel door er een flinke tik op te geven met de stamper van een vijzel of met een zwaar mes. Doe alles in de bouillon. Knoop het pandanblad en doe het ook in de pan. Breng de bouillon aan de kook en laat hem op laag vuur een half uurtje trekken tot hij fris en geurig is.
• Zeef de verse specerijen uit de bouillon. Verdeel de vulling over de borden en giet de kokendhete bouillon erover.
Voor de garnering
Je kunt ook een kant-en-klare boemboe uit de toko toevoegen, waarin de verschillende specerijen al tot een pasta zijn vermalen.
Eet deze soto samen als feestmaal.

Leave a comment