Groningse haariraaaa
In 2007 benaderde een Marokkaanse Nederlander mij met de vraag of wij harira konden koken naar het recept van zijn Marokkaanse moeder. Na een heerlijke zoektocht naar de geuren en smaken van de Marokkaanse keuken kookte ik een proefsoep en die werd (gelukkig) meteen goedgekeurd. Mijn opdrachtgever wilde hem eten tijdens de ramadan: de islamitische ‘maand van inkeer’, wanneer er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten mag worden. Met deze soep breekt men dan het vasten, vaak samen met een handvol dadels. Er bestaan veel verschillende versies van deze soep. Misschien wel net zoveel als er Marokkaanse moeders zijn. En hoewel zij hem ongetwijfeld met lekker veel lamsbout of -nek maken, geef ik het recept voor een vegetarische en veganistische versie. In Groningen noemen ze hem de Haariraaa, met een lekker lange ‘a’. En daarmee voelt deze mooie exotische soep toch ook een beetje als mijn eigen streekproduct.
Ingrediënten
Voor circa 2½ liter soep
- 50 g gedroogde kikkererwten
- (of 100 g kikkererwten uit pot of blik, uitgelekt)
- 80 g ui
- 1 teentje knoflook (ca. 8 g)
- 90 g wortel
- 120 g aardappels
- 50 g bleekselderij
- een goede scheut olijfolie (2 eetlepels)
- 1 g gemalen komijnzaad
- 1 g kaneel
- een snufje cayennepeper
- 1 g gemalen kurkuma (geelwortel)
- 2 liter water
- 90 g rode linzen
- 90 g tomatenpuree
- 50 g vermicelli
- 10 g bladkoriander
- 10 g peterselie
- 20 g zeezout
- een draai zwarte peper
Werkwijze
• Was de kikkererwten als je ze zelf gaat koken de avond tevoren en laat ze minstens 8 uur weken in ruim koud water. Giet ze de volgende dag af en kook ze in een pan met vers water in 1½-2 uur gaar (of gebruik kikkererwten uit pot of blik).
• Pel en snipper de ui en knoflook. Schrap de wortel en schil de aardappels en snijd beide in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd er halvemaantjes van.
• Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui goudbruin. Voeg dan knoflook en de specerijen toe en laat deze even meebakken zodat de hele keuken geurt naar deze smaakgevers. Giet het water erbij met de gewassen rode linzen en de tomatenpuree, breng aan de kook en voeg de wortel, aardappel en bleekselderij toe. Laat de soep ongeveer 15 minuten koken en blijf roeren, totdat de soep langzaam begint te binden (je ziet dit aan het lobbig worden en het langzaam vermengen van de verschillende ingrediënten). Ik voeg de vermicelli toe als een van de laatste producten zodat de pasta nog een beetje ‘beetgaar’ blijft. Wil je de soep helemaal dik hebben, gebruik dan een schepje aardappelzetmeel aangemengd met koud water om de soep af te binden.
• Roer de verse groene kruiden (bladkoriander en peterselie), zout en peper naar smaak en een extra scheutje goede olijfolie door de soep, en klaar is de soep!
Voor de garnering
Lekker met een dadel (wat wenst een mens zich meer), eventueel vers plat brood, en voor de liefhebbers van pittig een theelepeltje harissa (een ‘pesto’ van rode chilipepers).

Leave a comment