Groninger mosterdsoep
De pittige Groningers die ik heb leren kennen, leverden de inspiratie voor deze soep. Vrouwen en mannen van eer, harde werkers, recht-door-zee, aardig en vooral met een groot gevoel voor humor. In Groningen werd mosterd vroeger gebruikt in een sausje van karnemelk, reuzel en mosterd. Dit heette ‘stip’ en het was bedoeld om aardappels net even wat meer pit te geven, bij gebrek aan vlees en vis. Ter verhoging van de umami*-smaak gebruik ik een zeer hartige, oude kaas.(* umami is een van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter)
Uiteraard nam ik al die kennis nauwkeurig op in een aantekenboekje en ben daar meteen de volgende dag mee aan de slag gegaan. Het resultaat stuurde ik op naar Johannes en Thonik en de eerste versie werd meteen goedgekeurd. Blij met al die wijsheid maak ik deze soep tot op de dag van vandaag. Het is dan ook beslist een van onze ‘hardlopers’. De SP eet hem overigens ook nog steeds.
Ingrediënten
Voor circa 1 liter soep
- 50 g boter
- 20 g mosterd, of naar smaak
- 20 g mosterdzaad
- een snufje geelwortel (vers of poeder)
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- een snuf nootmuskaat
- 50 g tarwebloem
- 8 dl kippen- of garnalenbouillon (zie blz. 00 of 00), of water
- 50 g oude kaas, geraspt
- 5-8 g zout
- versgemalen witte peper
Werkwijze
• Smelt de boter in een pan en smoor de mosterd en de specerijen kort mee, laat het mengsel niet kleuren en roer de bloem erdoor tot het een gladde roux is. Blijf 5 minuten op laag vuur roeren tot de roux gaar is.
• Voeg een flinke scheut bouillon toe en roer tot hij volledig in de roux is opgenomen. Roer daarna geleidelijk de overige bouillon erdoor tot het een gladde gebonden soep is; laat deze 20 minuten op laag vuur onder af en toe roeren koken tot de bloemsmaak volledig is verdwenen.
• Roer de geraspte kaas door de soep en breng hem op smaak met zout en versgemalen peper. Verwarm de soep nu tot 80 °C. Schep hem in de verwarmde borden en garneer met lavas, een scheutje room, de garnalen of de uitgebakken spekjes, en naar smaak oude jenever.
• Voeg nu de specerijen, zout en passata toe. Breng aan de kook en verdun de soep eventueel met een beetje water en roer de gesneden bladselderij erdoor.
Voor de garnering
Voor de garnering
- fijngesneden lavas
- extra room
- gepelde gekookte garnalen
- uitgebakken spekjes
- scheutje oude jenever

Leave a comment