Geen producten in de winkelmand

Als er hier in het Groningen iemand jarig is, kookt oma haar befaamde groentesoep. Dagen is ze er mee bezig: groentes snijden, gehaktballetjes draaien en lekker laten pruttelen. Hoe langer hij pruttelt, hoe voller de smaak.

De essentie van deze smaak is zoet. Verder proef je heel zachte en fijne kruiden. Het is echt een mild opkikkertje.

Vegetariërs kunnen deze soep maken met de groente-knoflookbouillon van Kleinstesoepfabriek. Niet-vegetariërs kunnen dat ook doen, maar voor hen zijn kippenbouillon en runderbouillon ook een goede basis 

Ingrediënten

Voor circa 2½ liter soep

  • 200 g sperzieboontjes
  • 1 winterpeen
  • 1 grote prei
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 klein bloemkooltje of een deel van een grotere
  • een paar takjes peterselie
  • klein bosje bladselderij
  • 1½ liter water met een bouillontablet of bouillonpasta, of kant-en-klare bouillon
  • vermicelli (een handje)
  • een draai zwarte peper
  • zout

Werkwijze

• Doe voor de gehaktballetjes een beetje paneermeel bij het gehakt, als het te nat mocht zijn. Meng het gehakt met zout en peper of de gehaktkruiden. Rol met natgemaakte handen balletjes (die van mij worden altijd erg groot) en zet ze opzij. 

• Maak de groenten schoon: snijd de sperzieboontjes schuin in smalle reepjes, de wortel in blokjes of julienne, de prei in ringen, de bleekselderij in halvemaantjes en de bloemkool in roosjes. Snijd de kruiden fijn.

• Breng in een grote pan de bouillon aan de kook en kook de groenten erin, ze moeten enigszins knapperig blijven. Ik begin met de sperziebonen, gevolgd door de wortel, dan bleekselderij en de bloemkoolroosjes. Voeg nu eventueel de soepballetjes en vermicelli toe en laat de soep 5-8 minuten (zie het voorschrift op het pak vermicelli) heel zachtjes koken.

• Breng de soep op smaak met peper en zo nodig zout en roer de groene kruiden erdoor.

• Voeg nu de specerijen, zout en passata toe. Breng aan de kook en verdun de soep eventueel met een beetje water en roer de gesneden bladselderij erdoor. 

Voor de garnering

  • 500 g half-om-half gehakt bij de bioslager (geen gepureerd vlees, maar twee keer doorgemalen gehakt) 
  • zout en peper, of een portie gehaktkruiden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naar Boven
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us