No products in the cart.

Soupe à l’oignon

Het recept van deze klassieke Franse soep heb ik ontleend aan een recept van de marktkoopmannen van Les Halles in Parijs. Het is een rechttoe-rechtaansoep zonder al te veel franje, die jarenlang ruwe bolsters tijdens koude kleumerige winterochtenden opwarmde en hun de kracht gaf voor een dag hard werken. Niet zelden ging er (ondanks het vroege ochtenduur) ook nog een scheut cognac in. Aromatisch, vol en rijk: precies zoals een uiensoep hoort te zijn

Ingrediënten

Voor circa 1½ liter soep 

  • 500 g uien (ca. 10 stuks)
  • 5 eetlepels zonnebloemolie of 150 g boter, of half om half
  • 1 laurierblad
  • 1 liter runderbouillon
  • sojasaus
  • een snuf versgemalen zwarte peper
  • zout naar smaak
  • witte wijn
  • Voeg nu de specerijen, zout en passata toe. Breng aan de kook en verdun de soep eventueel met een beetje water en roer de gesneden bladselderij erdoor. 

Werkwijze

• Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de olie of de boter of een mix van beide in een pan met een stevige bodem en roer de uien en de laurier erdoor, breng het mengsel al roerend aan de kook. 

• Draai het vuur naar de laagste stand of gebruik een sudderplaatje of een petroleumstel en laat de uien in de gesloten pan 6 tot 8 uur op de laagste stand kleuren en karamelliseren: de massa moet donkerbruin worden en zoet smaken zonder bitter te zijn. Voeg nu de bouillon toe en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.

• Breng de soep op smaak met sojasaus, versgemalen zwarte peper, zout en een scheut witte wijn en verdun hem eventueel met water. 

Voor de garnering

Serveer de soep met een gegrild stokbroodje met goede boerenkaas. 

In Paris bij Les Halles, het oorspronkelijke veilingterrein, werd uiensoep vroeger al om 6 uur ’s ochtends gegeten, mmm.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us