No products in the cart.

Romige pittige streeksoep

Op een boerderij in Noordbroek, vlak bij de boerderij van de familie Arkema waar ik mijn soepfabriek in 2005 startte, teelt Mieke Bos heerlijke moddervette Franse wijngaardslakken. Ze teelt ze in twee kassen in de boerenschuur van haar man. En gedurende het slakkenseizoen (van april tot december) is het daar een drukte van belang. Want een slak mag dan traag zijn, eten en zich voortplanten kan hij als de beste. Een voorraad slak heeft zich binnen een mum van tijd verachtvoudigd. Mieke’s Aspersa Gros Gris hebben door hun dieet van melkpoeder, kruiden en vermalen granen lekker veel smaak van zichzelf. Het zijn wat mij betreft dan ook prima vleesvervangers deze efficiënte eiwitpakketjes die zoveel sneller groeien dan koeien, varkens of kippen. Aan mijn eerste kennismaking met Miekes slakken denk ik niet graag terug. Zij gaf me een netje om wat mee te experimenteren. Zo vanuit de koelkast alwaar de slakken kunstmatig in een diepe winterslaap werden gehouden. In die staat kun je slakken zo in een pan gooien zonder dat ze lijden. Echter, eenmaal in de auto (waar het nogal warm was) ontwaakten de slakken: door het temperatuurverschil dachten ze dat het lente was en vrolijk en uitgerust kropen ze uit hun huisjes. Bij de ‘fabriek’ gooide ik nog een plens ijskoud water op ze in de hoop dat ze weer zouden inslapen, maar nee, de jongens bleven wakker. Sterker: ze werden er nóg blijer van! Uiteindelijk heb ik ze, in enigszins verwarde toestand, zo in de kokende bouillon gegooid van waaruit direct een ijzingwekkend hard gefluit opsteeg. Het was afschuwelijk. Ik stelde mij slakken in doodsnood voor die in de hete bouillon lagen te gillen. Later hoorde ik dat het gefluit ontstaat door de lucht die uit de huisjes ontsnapt. Die uitleg luchtte weliswaar op, maar helemaal verlost van dat gruwelijke beeld zal ik wel nooit raken.

Ingrediënten

Voor circa 2½ liter soep

  • 80 g ui 
  • 4 teentjes knoflook (ca. 20 g)
  • plantaardige olie
  • 100 g boter
  • 100 g tarwebloem
  • 50 g mosterd 
  • 2 liter water 
  • 25 g biologisch rookspek
  • een draai zwarte peper
  • 15 g zeezout
  • 1 g gemalen kurkuma (geelwortelpoeder) 
  • 80 g gekookte slakken
  • 20 g slagroom
  • fijngesneden peterselie

Werkwijze

• Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheut olie in een diepe pan en smoor de uien glazig, laat ze niet kleuren. Smelt de boter bij de ui en roer de bloem erdoor. Je kunt ook de mosterd erbij doen zodat deze een beetje kan ontzuren. Laat deze roux al roerend op laag vuur een minuut of vijf zachtjes garen. Giet al roerend een flinke scheut water bij de roux en roer tot het is opgenomen; verdun de soep op deze manier steeds roerend met de rest van het water (of het vocht van de slakken uit de pot en zoveel water als nodig is om 2 liter te krijgen). 

• Snijd het spek in dobbelsteentjes en roer ze door de soep met knoflook, peper, zeezout en kurkuma, laat de soep pruttelen tot het spek gaar is.

• Roer de slakken door de soep samen met de room.

Lekker met veel verse fijngesneden peterselie!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us